Kvantinė (meta)fizika

Praeitą penktadienį socialiniame tinkle Instagram paskelbta įdomi Prime visatos Oliverio Linton-Vulfo nuotrauka. Paantraštė skelbia „šiandien aš metafizinis kvantinės fizikos specialistas“. Įdomus žodžių žaismas – tokiame kontekste „metafizinis“ gali reikšti tiek „susijusį su metafizika“ (metafizika – filosofijos šaka, nagrinėjanti klausimus apie gyvenimo prasmę, egzistenciją, Dievo buvimą), tiek „antgamtinį“.

Pirmiausia į akis krinta užrašai „Quantum Awareness“ (kvantinis sąmoningumas). Kvantinio misticizmo (įsitikinimų ir praktikų rinkinys, kuris siekia susieti sąmonę, intelektą, dvasingumą ar mistinius pasaulėvaizdžius su kvantinės mechanikos idėjomis ir jų interpretacijomis) tekstuose terminas „kvantinis sąmoningumas“ – tai dar vienas būdas įvardinti aukštesniosios savasties suvokimą. O gal tai tiesiog įmantrus būdas pasakyti „visa žinantis“? (angl. Omniscent – tikėtina, kad tai Oliverio archetipas)

Tačiau kai kurie kompozicijos elementai leidžia manyti, kad ji neatsitiktinė ir slepia šį tą daugiau negu pasipuikavimą ar pasišaipymą iš pseudomokslo:

  1. Plakatas su antrašte „Darsana: visiškas kvantinis sąmoningumas“. Prierašas „Niantic“ neleidžia suabejoti, kad tai užuomina į Darsanos anomaliją (ir 2019 m. vasario-kovo mėnesį įvyksiančią Darsana Prime).
  2. Kilimėlis-mandala. Mandala – hinduizmo ir budizmo ritualinis simbolis, vaizduojantis tam tikrą dvasinę, kosminę ar psichologinę tvarką.
  3. Kitos nuorodos į rytų dvasines praktikas: hinduistų dievo Ganešos, kuris, be kita ko, siejamas su išmintimi ir žinių įgijimu, skulptūrėlė; Tibeto dainuojantis dubuo, skirtas garso meditacijai.
  4. In-jang simbolis „Quantum Awareness“ plakate (beje, nudažytas mėlyna ir žalia – Ingress frakcijų spalvomis), vienas iš pagrindinių daoizmo simbolių.

Verta prisiminti, kad pats žodis „darsana“ hinduistinėje ir budistinėje tradicijoje reiškia palankų dievo ar šventojo regėjimą. Hinduistų šventyklose tai žvilgtelėjimas į vidinę šventovę (dažnai – iš specialiai tam įrengtos apžvalgos vietos), kurioje saugomas dievybės atvaizdas. 2014 m. pabaigos Darsana buvo ta anomalija, per kurią sužinojome apie Kitus – dar vieną svetimųjų rūšį, Šeiperių priešininkus N‘Zeer.

Šia įvaizdžių rinkinys labai primena Steino Laitmano įrašą iš 2014 metų sausio. Verta prisiminti, kad į Niantic projektą Laitmanas atėjo kaip „kvantinis teologas“, kurio užduotis buvo suderinti jungtinius mokslinius tyrimus, istoriją ir religinę/dvasinę filosofiją.

Savo pasvarstyme jis kalba apie tai, kaip kiekviename 13Magnus cikle mes vis iš naujo atrandame ir susiduriame su Kitu („kitas“ – kaip skirtingas nuo ir svetimas mūsų savęs suvokimui), kurį Laitmanas pabrėžtinai įvardina didžiąja raide. Jis taip pat kalba apie žinias, turinčias tokią galią, kad jų paslaptis turi būti nuolat pamirštama ir atrandama iš naujo, kad apsaugotų mus nuo tos galios.

Laitmano įrašą iliustruoja mandalos piešinys.

Ši iliustracija paimta iš knygos „Auksinės gėlės paslaptis“, kurios vokiškajam leidimui komentarus parašė psichoanalitikas Karlas Gustavas Jungas. Piešinio autorė – viena iš Jungo pacienčių, o pati mandala greičiausiai vaizduoja auksinę gėlę (auksinį lotosą) – gražiausią iš visų gėlių.

„Auksinės gėlės paslaptis“ yra daoizmo tekstas, kuriame, naudojant alchemijos simbolius, aprašomas būdas, kaip kontroliuoti ar ištirpinti In energiją ir pasiekti grynąją Jang energiją. Auksinė gėlė yra simbolis tikrojo sąmoningumo, t.y. savo aukštesniosios savasties suvokimo.

Įdomu, kad mandalos paveiksliukas įraše pavadintas „Other“, tarsi siūlydamas prielaidą, kad kelias link „Kito“ eina per kelią „į save“.

Šie du visiškai skirtingi pranešimai turi netikėtų paralelių:

  • Laitmano įrašas pasirodė prieš pat Recursion anomalijas. Oliverio nuotrauka paskelbta prieš pat Recursion Prime anomalijas.
  • Abu pranašauja Darsaną: neteisiogiai (Laitmanas kalba apie „šmėstelėjusį Kito vaizdinį“), arba tiesiogiai (užrašas plakate Oliverio nuotraukoje).
  • Abu panaudoja mandalos vaizdinį ir referuoja į dvasines praktikas, padedančias prisiliesti prie savo aukštesniosios savasties.

Kokią žinią mums norėjo perduoti Laitmanas, ar mes sugebėjome ją iššifruoti ir pasinaudoti savo laiku? Ar sugebėsime tai padaryti dabar? Kieno vaizdinį pamatysime iš savo darsanos taško?

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *